KAREN DENT

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Diş eti hastalıkları, dişleri ya da implantları çevreleyen yumuşak doku bölgelerinde doku hasarının meydana gelmesine neden olan çeşitli problemlerin tümüne verilen genel bir isimdir. Diş eti dokularında meydana gelebilen çeşitli hasarlara bağlı olarak dokunun sağlıklı formu ya da yapı özelliklerinde bozulma gözlenebilir. Bu hastalıkların ilerleyen dönemlerinde ise çene kemiklerinde kayıplar meydana gelebilir ve bu duruma bağlı bölgedeki dişler de kaybedilebilir. Dolayısıyla diş etinin sağlık durumu, ağız ve diş sağlığının korunması için oldukça büyük öneme sahiptir. 

Diş eti hastalıkları tüm bu etkilerin yanı sıra çeşitli sistemik hastalıkların şiddetlenmesinde de rol oynayabildiğinden genel sağlığın korunabilmesi adına da büyük önem arz eder. Bu nedenle diş eti hastalıkları ve tedavisi konularında bilincin artırılması gerekir.

Diş eti tedavileri, diş etlerinde hastalığa neden olan veya hastalığın şiddetinde artışa neden olabilen etkenlerin ortadan kaldırılması ya da gülüş estetiğini düzenlemek amacıyla planlanabilir. Diş etlerinin formunun düzenlenmesi ile dişlerin boyutları, gülme hattının konumu ve simetrisi kişinin beğenisine uyumlu olarak şekillendirilebilir. Diş etinde hastalığın meydana gelmesi ve ilerlemesi durumunda ise diş eti kanaması ve diş eti çekilmeleri gibi bulgular tespit edilmeli ve tedavisi sağlanmalıdır.

Diş eti kanamalarının birincil etkeni, bölgeye bakterilerin tutunma potansiyelini artıran plak ya da diş taşı gibi oluşumlar nedeniyle dokuyu besleyen damar yapılarında bozulma gözlenmesidir. Diş eti çekilmeleri ise diş etinde gelişen enfeksiyonun kemik dokusuna yayıldığının göstergesidir. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanmaması, kontrol altına alınamayan sistemik hastalıkların var olması ya da sigara kullanımı nedeniyle diş etlerindeki çekilmelerin gelişim süreci hızlanabilir.

RANDEVU İÇİN