Zirkonyum Diş Kaplama
Tedavi seçeneklerinin geliştirilerek yeni tedavi alternatiflerine ulaşılabilmesi ve tedavi ihtiyaçlarının pek çok durumda ideal bir şekilde sağlanabilmesi adına diş hekimliği alanında pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmaların ışığında hem estetik görünüme sahip hem de dayanıklılığı yüksek olan zirkonyum, diş hekimliği alanında önemli bir protez materyali haline gelmiştir.
Uygulamada Yaş Aralığı
Çene kemikleri, gelişim çağında boyut değiştirir, dişlerin konumları ve mevcut durumları da değişim gösterir. Bu gelişim, tedavide planlanan sonucu etkileyebileceğinden 18 yaşın altındaki bireylerde ya da farklı bir deyişle gelişim süreci devam eden hastalarda genellikle zirkonyum uygulaması tercih edilmez.
Zirkonyum Diş Kaplamaların Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum diş protezleri, cilalı, pürüzsüz ve kaygan bir yüzeye sahip olma özelliği sayesinde kaplama yüzeyinde plak birikiminin meydana gelmesinin önüne geçer.
Pürüzsüz yüzey, aynı zamanda çay, kahve ve sigara gibi renklendirici özelliğe sahip ürünlerin neden olduğu renklenme problemlerinin oluşumunu önler. Zirkonyum materyali, yapısal özelliği sayesinde üzerinde oluşan mikro düzeydeki çatlakları onarma mekanizmasına sahip olduğundan oldukça dayanıklıdır.
Kişinin tedavi ihtiyacına bağlı olarak, gerekli durumlarda birden fazla dokuda işlem yapılması da planlanabilir. Yapılacak işlemlerde tasarımın belirlenmesinde birincil parametreler olarak, hastanın cinsiyetine, karakter özelliklerine ve yüz profiline dikkat edilir. Uygun işlemlerin planlanması ile birlikte kişi, oldukça kısa bir sürede daha estetik bir gülüş profiline ulaşabilir.
Zirkonyum diş tedavisinde uygulanan protezin yapısında metal bir materyal yer almadığından geleneksel metal altyapılı protezlerin neden olabildiği alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılmaz.